Löpning och dagens tips till Varvetlöparna

20140518-174416.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mycket löpning just nu. Mest andras. Det är förberedelser, tankar och strategier inför årets stora löparfest och stora löpmål för många. Det är Varvetvecka och överallt snackas det löpning här i Göteborg. Mellan två klienter sprang jag i Slottsskogen och noterade att den ”blå linjen” är dragen samt det är fler löpare än cyklister på vägarna. Nära nu!

Imorgon ska jag till Frölundaborg för att hämta ut nummerlappar till hela familjen, dvs. sex stycken! (Barnen – de stora – ska dessutom hjälpa till att dela ut svampar vid Statyn på lördagen så det blir mycket Göteborgsvarvet för samtliga den här helgen.)

Nu är ju all träning inför loppet gjord. Det går inte att förbättra sin löparförmåga ytterligare. Fysiskt alltså. Däremot går det att förbättra sin förmåga på det mentala planet. Och där finns inga gränser egentligen. Hur du hanterar negativa tankar, smärta och starka signaler från hjärnan om att sakta farten ner kommer att ha stor betydelse för sluttiden på lördag.

Snabb, stark & pigg”. Talar du upprepat om för kroppen&knoppen att den är det, så kommer den att vara mer samarbetsvillig. Tankar, inställning och övertygelse är handlingsdirigerande. Utnyttja det.

Ena foten framför den andra. Det är det enda du behöver göra för att ta dig till målet. Lätt som en plätt. Eller hur! Gör det inte för komplicerat.

5 km i taget. Det är så mycket enklare att hantera en sträcka om fem kilometer än en sträcka om 21 km. Ta därför varje femkilometare för sig. Tänk aldrig längre än så. Det är faktiskt oerhört mycket lättare att springa fyra stycken femkilometare i snabb takt än att ge sig ut på en snabb 21 kilometersrunda. Det här sättet att dela upp loppet gör också att du känner att du hela tiden betar av delmål vilket ger ny energi och skapar tillfredsställelse.

Håll ut i de jobbiga partierna. En halvmara är långt. Det kommer att kännas lätt vissa partier. Och det kommer att gå tungt i andra. Viktigt är att hålla i under dessa tunga partier. Träningen är gjord. Det är ett tufft jobb att springa 21 kilometer på toppen av sin förmåga (om nu det är tanken). Och du måste vara beredd att göra det jobbet. För egen del brukar jag försöka att bemästra sådana här tunga partier med följande verktyg:

Mantran (I Hamburg upprepade jag hela tiden: ”kulan rullar, kulan rullar…” :-))

tillåter mig själv att sakta ner i en minut (men då bara med 30 sek/km vilket brukar räcka långt som återhämtning);

öka farten och byta arbetande muskler;

hitta en bra rygg att bita mig fast i; och/eller

ta lite extra energi.

Och så – helt plötsligt – kommer det kännas lättare igen!

Varje steg räknas. Det är sant. Utan varje litet steg längs banan kommer du inte att kunna korsa mållinjen. Innebärande t.ex. att de där små, små, korta stegen upp över krönet på Göta Älvbron alltså är av största betydelse för att nå målet.

Målbild. Vad är det första du ska göra efter att du går i mål. Vem ska du krama. Vad ska du göra för målgest. Vad ska du äta. Vem vill du berätta din grymma tid för (och vilken tid drömmer du om att få berätta för den personen). Visualisera de saker som triggar igång dig. Det hjälper mer än du tror.

Och till sist: glöm inte att du är grym som har tränat din kropp att faktiskt klara av att springa 21 kilometer. Stort grattis till den prestationen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>