Löpanalys och så dagens tips till Varvetlöparna

IMG_4690.JPG

Idag har jag varit med Kenth (snabbafötter) Salming här i Göteborg. De visade oss (Kenth agerade testpilot) hur en löpanalys kan göras genom att granska hur skelettet rör sig under löpning. Kenth sprang på ett löpband med ett gäng elektroder fästa på strategiska ställen på kroppen. Efter att ha sprungit en stund i olika farter (baserade på personliga rekordet på 10 km) kunde en rad fakta om Kenths löpning. Liksom en åtgärdsplan för att komma tillrätta med de saker som kan förbättras.

Och så dagens varvstips: förberedelser timmarna innan start

Börja inte dagen med att stressa upp dig över dålig sömn. Det är helt naturligt att sova oroligt natten till d-day. Det gör jag nästan alltid om jag har för avsikt att gå all in. Kroppen är så laddad och hjärnan så fokuserad på uppgiften att det är nästintill omöjligt att komma till ro. Hursomhelst. Du kommer sannolikt att vara helt slut påföljande dag men oroa dig inte för loppet. Det kommer att gå bra ändå. Några av mina bästa lopp har sprungits utan en endaste blund natten innan.

Ät frukost i lugn och ro. Sådant du gillar. Jag undviker alltid fibrer och mat med stor volym innan lopp. Vill inte äta något som riskerar att sätta igång magen eller som får den att kännas tung. För mig funkar havregrynsgröt, ostmackor, yoghurt med mysli, ägg&kaviar. Och så kaffe en masse (just kaffe verkar inte påverka min mage at all – har blivit immun :-)). Äter detta kl 8.30 (om min beräknade starttid är ca 13.00). Två timmar senare brukar jag äta yoghurt/keso/kvarg och mysli&bär. För att en timma innan start fylla på med en banan och/eller chokladmjölk.

Se till att vara på plats i Slottsskogen i god tid. Det är inte kul att stressa till starten. Parkering är krångligt och brukar ta oskäligt lång tid att få till. Undvik därför att ta bilen om möjligt. Köerna till bajamajorna är låååånga. Kläder och väskor ska lämnas till förvaringen eller vänner. Atmosfären ska hinna insupas. Och – inte minst – kroppen ska värmas upp och förberedas för uppgiften. Starta inte ouppvärmd. Särskilt inte om du för avsikt att maxa på loppet. Då är en uppvärmning helt nödvändig. Jogga lugnt i ca 10 min. Töj dynamiskt, framförallt i höftböjare och baksida lår. Inkludera gärna några löpskolningsövningar i värmningen. Avsluta med ett par ruscher. Se till att vara i startfållan åtminstone fem minuter innan starten går.

Känn peppen. Sug åt dig av all energi som liksom dallrar i luften. Nu är det dags. Ta in ögonblicket. Ögonblicket du har väntat på och förberett dig för. Det är nu all träning ska ut. Tusentals fötter börjar trampa. Fältet rör sig framåt. 3.2.1. Pang. Äntligen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>