Cykelfest och dagen tips till Varvetlöparna

Idag är Göteborgsvarvscoachning uppblandat med organisation av klassfest. Ikväll har vi cykelfest för alla barn och vuxna i Isaks klass. Cykelfest innebär förrätt hos en familj, varmrätt hos en annan och efterrätt hos en tredje. Vart du ska befinna dig på nästa rätt får du veta genom att öppna ett kuvert när du ätit upp maten där du befinner dig. Gäller att välja en smart rätt när en ska befinna sig på förrätt några kilometer från hemmet 30 min innan åtta vuxna och 10 kids står och knackar på dörren. Känner att jag i vanlig ordning ligger på gränsen för vad som är smart :-) Det här blir kul!

2013-05-18 12.33.40

Dagens varvstips: strategi&taktik under loppet

Jag brukar för egen del splitta upp loppet i fyra olika delar; delar som alla kräver sin egen strategi. Så här.

Del 1: Slottsskogen. Här gäller det verkligen att hålla sig till planen och den tänkta tävlingsfarten. Detta är svårt. Men ack så viktigt för dem som vill få en bra sluttid och lyckas med sitt mål. Tusentals adrenalinstinna och supertaggade löpare ger sig iväg på pigga ben. Det är så lätt att dras med i den allmänna euforin/paniken som uppstår bland medlöparna. Lätt att stressas att springa på lite för snabbt eller försöka armbåga sig fram till en bättre position. Och visst, det behöver inte innebära katastrof att man springer de första kilometrarna lite snabbare än tänkt, men mitt tips är ändå att försöka glömma alla andra, och bara fokusera på sin egen löpning.

Mitt bästa råd i denna delen är dock att inte spurta uppför säldammsbacken med älgakliv – vilket (alltför) många gör. Det är precis en sådan mjölksyreframkallande ansträngning som kan kosta massor av tid och lidande de sista kilometrarna.

Del 2: Hisingen. Här väntar sju kilometer löpning på flacken, efter den första ”rusningen” men innan den stora tröttheten. Här kan du med fördel pinna på lite. Ligga lite snabbare än tänkt tävlingsfart. Försök att hitta ett bra flow. Mycket fokus på rytm, andning och fart. In i bubblan och kör på i ett högt och jämnt tempo. Dock inte så högt att du tar helt slut, utan har krafter kvar för…

Del 3: …Avenyn. Tänk för allt i världen inte att du snart är i mål när du lämnar bron. För det är du inte. Först ska du bl.a. uppför avenyn. Värsta delen av loppet enligt mig. Trångt och brötigt i banan. Iofs massor av folk hejande i publiken men tyvärr omöjligt att se eller uppfatta kända ansikten eller glada tillrop på grund av allt ogenomträngligt ”brus”. Två kilometer lätt uppförslut att jobba sig igenom. Bara att hålla ut. Min taktik här brukar vara att suga mig fast i en lagom snabb ”rygg” och inte släppa den till något pris. Minns att jag för tre år sedan fick syn på en löpare med mohikanfrisyr som drog mig uppför hela Avenyn (och sedan tog jag mohikanen på Vasagatan. Jag väntade sedan in mohikanen i målet och tackade för hjälpen :-)).

Var ändå beredd på att farten dämpas i denna del och försök att inte slösa för mycket energi så att sista delen blir alltför smärtsam.

Del 4: Götaplatsen-Slottskogen. Här blir pannbenet din viktigaste kroppsdel. Känn för allt i världen inte efter. Nu är det du mot dina (negativa) tankar. Ta kommandot över dem. Plocka fram dina mantran. Pain is temporary. Remember? Det går uppför ungefär två kilometer. Och det är riktigt plågsamt faktiskt. Men en liten tid att lida i det stora hela. Och det är bara att bita ihop. Snart är du i Slottskogen och skylten med de magiska orden: ”1000 m kvar”, uppenbarar sig. Och då springer du för kung och fosterland sista biten genom Slottsskogen, in på tartanen och genom bågarna! I MÅL!

Till sist. Kom ihåg att det inte är farligt att bli trött Våga ta ut dig! The harder the effort, the greater the triumph!

Lycka till! :-)

4 comments — post a comment

Sebastian

Hej Marie!
Brukar ju smita in med en kommentar lite då och då! Gillar ju din blogg som fanken. Denna gången tänkte jag skicka iväg en liten önskan. Skulle du kanske kunna skriva ihop ett inlägg angående hur man på bästa sätt laddar upp inför Stockholm marathon om man har sprungit Göteborgsvarvet idag. Hur bör den närmsta veckan se ut fram till start. Jag har aldrig sprungit ett marathon innan och jag har framförallt aldrig sprungit två lopp så tätt inpå varandra. Vore riktigt intressant att höra dina tankar kring ämnet! :)
Ha det bäst

traningsguiden

Sebastian! Tack för dina fina ord. Jag har riktigt dåligt samvete för sent svar. Men jag bara inte hunnit lägga någon tid på bloggen den här veckan. Det har helt enkelt varit för mycket vid sidan av (och du skulle ju behövt ett svar omedelbart för att ha blivit hjälpt av desamma). Mitt svar skulle iaf sett ut som följer: vila mycket. Håll igång benen med promenader och på onsdag en jogg om ca 8 km med ett par fartökningar inkluderade. Jobba med rörligheten varje dag. Och ät bra! Mina råd avseende kost har du säkert bra koll på om du läser min blogg :-) Stort lycka till på lördag. Jag ska följa dig på nätet :-)

Sebastian

Kan bara tacka för ditt svar och återigen säga att du är riktigt inspirerande :) nu har jag lite mer kött på benen tills nästa gång jag hamnar i liknande situation!
Att springa ett marathon en vecka efter varvet var kämpigt men med ett skapligt pannben tog jag mig under 4h som var målet då jag aldrig sprungit distansen tidigare .
Någon gång ska jag komma till Göteborg och boka en löpträning med dig!
På återhörande och kör hårt :)

Bästa hälsningar,

Sebastian

traningsguiden

Grymt jobbat! Verkligen! Ja, en vecka mellan de där loppen är lite väl kort…men du klarade det! Passar ju bra med löpvila och återhämtningsperiod nu :-) Njut av fina prestationer!

Ser fram emot att träna med dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>