Ultraintervaller: del 1

        

Jag är i mål. 80 km senare sitter jag nu i sängen och njuter av upplevelsen. Njuter av att faktiskt få ligga kvar i sängen den här gången. Sju gånger tidigare har jag precis hunnit lägga mig innan det var dags att gå upp och ge sig iväg igen (som det kändes iaf :-)). En av de bästa sakerna med att utmana sig fysiskt är just den upphöjda njutningen av vila, sömn, mat och mys efteråt.

Jag ska försöka att återberätta hela upplevelsen i en serie av inlägg – till undvikande av självbiografikänsla (som det lätt kan bli när mycket ska återges i ett svep). Vi tar det från början.

Intervall 1

Dagen och kvällen innan start känns både evighetslång och skrämmande kort på samma gång. Efter jobbet på fredagen handlar allt om att ladda mentalt och fixa med kläder& energi etc.. Känslan är att jag är väl förberedd för uppgiften. Så förberedd som jag kan bli utifrån mina förutsättningar. Jag har ätit bra hela veckan. (Känner att jag lyckats med konststycket att äta mer energi än vad som förbrukats. Utan att för den skull känna mig ”tung”.) Jag har tänkt igenom en plan för vad som ska göras under tiden mellan varje intervall i syfte att optimera återhämtningen. Jag har bokat sällskap under de nattliga samt (på förhand) svåra intervallerna. Samtliga fyra kids är på väl omhändertagna på annat håll :-).

Säger gonatt till Henric som ska sova innan det är dags för honom att ansluta på morgondagens intervaller. Lyssnar på musik. Roxette (alltid). Drar på mig löparkläderna till tonerna av ”Dressed for success”. Mimar framför spegeln till ”The Look” och känner hur laddad och pepp jag faktiskt är för att ta mig an den här utmaningen. Kör en liten yogasekvens medan jag väntar in sällskapet under första intervallen. Han anländer och det är dags.

Vi kliver ut på gatan. Knappar igång Mr. Garmin och tänker på att jag är rätt galen ändå. Fast på ett kul sätt om ni frågar mig :-) Vi drar iväg och det känns surrealistiskt till en början. Men vi snackar, skrattar och snart har jag slutat tänka på utmaningen. Njuter istället av löpningen och den härliga känslan. När vi kommer tillbaka hem kan jag dock inte låta bli att tänka att jag kommer att göra samma sak sju gånger till innan dagen är slut. Sjukt egentligen. Hursomhelst kunde jag inte ha fått en bättre start. Tack Fredrik för en grym uppstartsmil!

Intervall 2

Jag påbörjar min plan för åtgärder mellan intervallerna. Såhär. Bild på FB (såklart :-)). Av med kläder och in i tvättmaskinen (måste ha tillgång till torra och rena kompressionstights hela tiden). Yoga i form av en förutbestämd serie rörelser med fokus på vader, hamstrings, tensor och ljumskar. Mat enligt en energiplan (som jag faktiskt följde till stor del); denna gång: avokado på knäcke, skinka, vindruvor, jordgubbar, några nötter och en drickkkvarg. Snabbdusch. På med nya springkläder (inklusive kompressionstights). Ner i sängen. Vila/sova. Lyckades sova 30 min denna första gång. Vilket var den längsta sovsekvensen under hela utmaningen. Klockan ringer 2.40 och det är dags att snöra på sig skorna för intervall nummer två. Bilder från den här intervallen återfinns i inlägget ovan (det enda jag hann posta under själva genomförandet).

Min vän och klient Isak kliver in genom dörren 2.45. Får omedelbart ny energi och vaknar till liv bara av tanken på att han faktiskt åkt från Varberg mitt i natten för att springa med mig! Så, ut i becksvart mörker och iväg på andra intervallen och milen. Det är hur härligt som helst att springa genom landskapet i gatlyktornas sken. Vi småsnackar om livet och löpningen. Bara springer under tiden liksom. Och så vips är vi tillbaka igen. Nattlöpning är ju superhärligt. Tack Isak!

Påbörjar åtgärdslistan omedelbart. Tvättar. Yogar. Käkar avokadoknäcke, yoghurt&mysli, vindruvor och jordgubbar. Duschar. Vilar och somnar i ungefär 20 min. Känns som att klockan, som är satt på 5.40, ringer nästan omedelbart.

To be continued.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>