Såhär jobbar jag för att hålla mig borta från förkylningar och liknande

Vågar nästan inte uttala – och än mindre sätta ner på pränt :-) – men jag är i princip aldrig förkyld eller sjuk på annat sätt heller för en delen. (Ta i trä!) Detta trots att jag ofta arbetar ute många timmar och hinner bli rejält nerkyld emellanåt (särskilt om jag har löpklienter där jag först springer med och coachar under någon eller ett par timmar för att sedan direkt coacha någon under ett styrkepass där jag är mer eller mindre är stillastående). Försöker att planera med ombyten etc. men ofta hinns det inte med och/eller så låter jag mig luras av att jag är så ”varm” efter ”löppasset” att jag hoppar ombytet. Dumt. Hursomhelt, åter till saken: jag är sällan förkyld eller sjuk och  – utan att på något vis kunna understödja detta med vetenskapliga studier – tror jag att nedanstående punkter har något med saken att göra.

Varje dag ser jag till att få i mig:

Ingefära: färskriven i wok, soppa, smoothie, te, juice eller inlagd, funkar som tillbehör till det mesta och den köper jag i asiatiska matvarubutiker;

Vitlök: målet är minst tre klyftor (ett husmorstips från min farmor som iofs åt klyftorna rätt upp och ner – så hardcore är inte jag, ännu iaf) och det funkar ju i väldigt mycket; färs, wok, kalla såser, i stekt eller stuvad spenat, på ugnsbakade grönsaker etc. Och vet ni: du får inte dålig andedräkt av vitlök, alla käkar ju vitlök nuförtiden och jag vet inte om jag blivit ”immun” mot doften eller om moderna vitlökar är annorlunda funtade men vitlöksandedräkt luktade värre förr i tiden :-)

D-vitamin: detta viktiga vitamin som har en rad hälsofrämjande effekter (däribland ett väl fungerande immunförsvar) får vi från solljus och är väldigt svårt att få i sig tillräckligt av via kosten (finns bl.a. i fet fisk) men på vinterhalvåret kompletterar jag alltid med ett extra tillskott.

Massor av färger: jag försöker att äta grönsaker, frukt och bär med så många olika färger som möjligt. Och detta gör jag för att få i mig så många olika antioxidanter som möjligt.

Omega 3: de dagar jag inte äter en kost med högt omega 3 innehåll (läs: fet fisk), tar jag ett tillskott av nämnda fettsyra.

Kallpressad citron: pressar alltid ett par klyftor citron över den färdiglagade maten. Tyvärr försvinner mycket av vitaminet vid upphettning varför citronsaften med fördel adderas efter tillagning.

4 comments — post a comment

Roxen

Kan inte säga aldrig, men varit sjuk 2ggr på drygt 3år. Utöver kost så tror jag att sömn är extremt viktigt för att hålla sig frisk!
Ingefära, vitlök och citron får jag typ aldrig i mig :)
Omega 3 borde jag vara bättre på än vad jag är, äter väldigt sällan fisk. Men får i mig en del från nötter och linfrön. Har tillskott hemma men tänker inte på att använda det.

traningsguiden

Jag måste helt klart kompensera med ingefära, vitlök och citron eftersom jag sover så bedrövligt lite :-) Kommer inte ihåg att jag sovit en enda natt utan att vakna – flera gånger – av mig själv eller barnen sedan de föddes.

Helene Sjögren

Anledningen till att du är frisk är att du tränar och att du tränar utomhus. Detta är däremot vetenskapligt belagt!

traningsguiden

Ja, det ligger säkert en hel del sanning i detta:-) Kombinationen av uteträning och bra kost är sannolikt bästa medicinen mot det mesta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>